Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Se înființează Comitetul Român pentru Inteligență Artificială

Memorandumul privind înființarea Comitetului Român pentru Inteligență Artificială și a unor Inițiative privind domeniul Inteligenței Artificiale în România a fost aprobat în ședința Guvernului de astăzi.

Comitetul Român pentru Inteligența Artificială va fi creat sub patronajul prim-ministrului Guvernului României, secretariatul tehnic fiind asigurat de Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID).

Este un cadru-umbrelă care, practic, va concentra toate forțele din societate care doresc să gândească viitorul și acest cadru al inteligenței artificiale din România. Va include un Consiliu Științific și de Etică în Inteligența Artificială, un Consiliu de Educație în Inteligența Artificială, în colaborare cu Ministerul Educației și grupuri de lucru tematice. Totodată, demersul vizează și întărirea hub-ului român de inteligență artificială. Este un proiect predefinit, bugetat în viitorul Program Operațional Competitivitate POCIDIF și, nu în ultimul rând, vizăm să conectăm marii specialiști pe care România îi are în inteligență artificială, în machine learning, la marile universități, laboratoare de cercetare, companii din întreaga lume cu mediul academic de cercetare inteligență artificială de acasă. Demersul va fi 100% deschis contribuțiilor, societății civile, mediului academic, mediului privat, aliniind, practic, România la cele mai bune practici în domeniu”, a declarat ministrul Sebastian Burduja, la finalul ședinței de Guvern.

Comitetul va funcționa ca o entitate umbrelă pentru inițiativele de IA din România și va avea o guvernanță dinamică și flexibilă, coordonând organismele menționate mai jos, totodată facilitând un cadru formal de discuții și colaborare cu toate părțile interesate în IA. Va conlucra îndeaproape cu Comisia interinstituțională pentru elaborarea Strategiei României în domeniul IA.

Componența comitetului este stabilită prin Ordinul ministrului Cercetării, Inovării și Digitalizării , iar coordonarea acestuia secretariatul tehnic și întregul sprijin logistic este asigurată de MCID.

În cadrul Comitetului se constituie consilii și grupuri de lucru, precum Consiliul Științific și de Etică a Inteligenței Artificiale, Consiliul pentru Educație în IA, precum și grupuri de lucru de expertiză.

Comitetul dispune de un buget anual, alocat din bugetul MCID, fără a depăși limitele de cheltuieli aprobate de Guvern pentru anul 2023, respectiv estimările pentru perioada 2024 – 2026 și va fi stabilit în termen de 30 de zile de la adoptarea prezentului memorandum, fiind inclus în ordinul de ministru care prevede și înființarea acestuia.

Leave a comment